Puig-reig

Puig-reig medieval, Puig-reig i els templers… Ja feia temps que en sentia a parlar d’aquests conceptes, però de les vàries vegades que he estat al poble de Puig-reig, he de reconèixer que mai m’havia parat a pensar i buscar on és tot aquest patrimoni el qual dóna nom al poble de Puig-Reig. Sabia que Puig-Reig era reconegut per les seves fires com la Fira de Sant Martí o la Corrida, però i els templers? Aquesta vegada vaig voler explorar una mica més el terreny de Puig Reig i juntament amb els meus pares ens hi vam acostar. 

Sortim de Gironella en direcció a Puig-Reig per la carretera C-16 i entrem per la primera entrada de Puig-Reig, aleshores seguim les indicacions que ens portarien fins a Periques. Deixem el cotxe al costat del Pont de Periques i enfilem cap a Periques. Un cop arribats al cim veiem l’edifici, avui dia restaurat i, si no recordo malament, crec tenir entès que ara s’hi celebren casaments. Al costat de l’edifici de Periques hi veig una petita ermita que està dedicada a la Mare de Déu del Carme. Mentres observo els voltants de Periques tenim una bonica vista de Puig Reig i també una bona vista d’on hi havia el Castell, és evident que els templers ho tenien tot molt ben calculat 😉

Tornem pel mateix camí per on hem vingut i ens dirigim cap al casc antic on hi havia hagut el Castell de Puig-Reig i, on avui dia encara en podem veure algunes restes. Donem un petit tomb per aquesta zona on també em crida l’atenció la “Casa dels Templers”, i l’església de Sant Martí de Puig Reig. Des del Castell també es pot apreciar una bonica vista del poble Puig-Reig i també de Cal Marçal. 

Després d’aquesta breu visita a Puig-Reig, em queda un regust amarg i penso: em manca informació… Així que de seguida em poso en conatcte amb l’Eudald Serra, un bon guia que trobarem a Puig-Reig i on hi fa les visites guiades, entre altres indrets dins el terme municipal de Puig-Reig. Li demano informació sobre el Castell de Puig-Reig i Periques. Ell, molt amablement, em fa un resum molt ben explicat i em comenta l’origen del poble de Puig-Reig ja que segons em comenta es comencen a trobar les primeres referències històriques el s.X en que consagra l’església de Pugo-Regis (el puig o muntanya del rei d’aquí el nom de Puig-Reig actualment). A partir d’aquí naixerà el poble de Puig-Reig, un poble que s’anirà organitzant a partir d’un punt elevat i un castell encarregat de controlar el territori de la vall del Llobregat (entre Berga i el pla de Bages). Un personatge important a destacar és el trobador Guillem de Berguedà que va ser senyor de Puig-Reig fins el 1196, que tal i com explica l’Eudald, deixà la major part dels seus béns a l’ordre del temple, d’aquesta manera els templers van aconseguir el domini d’un punt central des d’on controlar les propietats disperses que havien anat adquirint entre el Berguedà i la Cerdanya. Més endavant l’any 1236 els templers van fundar una comanda que va funcionar fins a la dissolució de l’ordre. Representant un dels moments de més prosperitat de la història amb l’atorgament de la carta de franqueses de 1281 als habitants del poble amb la construcció del pont sobre el riu Llobregat, com també molins, forns… Avui dia del castell es poden visitar les restes de la part sobirana (excavades recentment) també l’església romànica de Sant Martí, es pot visitar la casa dels templers (edifici del s. XIV i punt central de les visites guiades al castell que organitza l’associació cultural templers de Puig-Reig). 

L’Eudald també m’explica que Periques era una masia fortificada que abans era coneguda amb el nom de “Mas dels Oms” i que també va ser construïda pels templers a finals del s. XIII. Ben bé al costat de la masia s’hi va construir un edifici dedicat a Sant Julià, del qual actualment només en queda una petita ermita (tal i com he comentat abans) encara que havia format part d’una església més gran i que ara en podem veure les restes al seu voltant, excavades als anys 80. La masia i el castell estaven comunicats gràcies al Pont de Periques, construït sobre el riu Llobregat. Tot i que el pont el van acabar quan hi havia la família Cescomes, va ser iniciat en època dels templers.

Ja per acabar només em queda donar el meu agraïment a l’Eudald per la gran i boníssima informació que m’ha donat, ja que sense ell no hagués pogut completar aquesta entrada al blog i per fer que la meva visita hagi acabat tenir un gust més dolç. Eudald, moltes gràcies.

PD: Recordeu que si algú vol fer la visita guiada de Puig Reig medieval heu de trucar a l’Ajuntament de Puig Reig: 93 838 00 00.

Aquí us deixo unes quantes fotografies: 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s