La Quar: Sant Pere de la Portella

Arribem fins al terme municipal de la Quar moltes vegades la tenim oblidada, però té uns racons i unes rutes molt boniques per descobrir. Aquesta vegada us presentem Sant Pere de la Portella. Una gran obra mestra del romànic català. Com arribar-hi? Venint de Gironella o Berga (la carretera per arribar-hi és la mateixa) heu d’agafar la carretera C-62 direcció Olvan-Prats de Lluçanès, un cop sigueu al municipi de Sagàs, trobareu un cartell a la vostra esquerra que us indicarà “Sant Andreu de Sagàs” i “Sant Maurici de la Quar“, seguiu per aquesta carretera BV-4346 i aneu direcció Sant Maurici de la Quar. Un cop arribeu a Sant Maurici, continueu seguint la carretera (es farà una mica més estreta) hi veureu un petit cartell de color blanc amb lletres vermelles (si no l’han canviat) on hi indica “La Portella”. Podeu continuar amb cotxe ja que la carretera està asfaltada i s’hi circula bé. A partir d’aquí no té pèrdua, ja que la carretera finalitza a Sant Pere de la Portella. Abans però, si us animeu podeu arribar-vos fins al santuari de la Quar que ofereix unes boniques vistes de les muntanyes del Berguedà.

Sant Pere de la Portella és un monestir benedictí declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (any 2010). El monestir normalment està tancat al públic, a no ser que hi facin algunes jornades (per exemple, les Jornades Europees del Patrimoni) dels quals se’n permeti l’accés als visitants. Malgrat que els seus edificis del voltant es troben gairebé en estat ruïnós (com per exemple el palau abacial que es troba, al costat esquerra del cementiri). El monestir encara conserva amb força bon estat l’església amb el seu campanar quadrangular annexat i el seu fantàstic claustre (quan hi vaig anar no hi vaig poder entrar pel tema que us he comentat abans). Sant Pere de la Portella arrossega un munt d’història (i segurament mil històries) apareix documentat l’any 997 amb una donació (de terres) feta per l’abat Oliba (llavors era comte de Berga) i gairebé sempre ha tingut la funció religiosa d’abadia, però un fet destacable que crida l’atenció és que durant la primera guerra carlina (entre els anys 1838-1840) s’hi va traslladar la Universitat de Cervera.

Les fotografies que us presento a continuació, són de l’exterior i voltants del monestir de Sant Pere de la Portella, ja que com us he comentat abans, normalment roman tancat al públic. Prenc nota que quan es tornin a celebrar unes jornades de patrimoni tinc pendent de fer una visita i les fotografies corresponents a l’interior, perquè pel què em comenten, és tot un espectacle visual, en destaquen sobretot el claustre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s