Cal Bassacs (Gironella): Ermita de Sant Marc

Aquesta nova entrada que us presento segurament serà més breu que les anteriors, però crec que el lloc se la mereix. Aquest bonic indret situat a Cal Bassacs (terme municipal de Gironella) per molts segurament us passarà desapercebut o no li donen massa importància, però des del meu punt de vista té un gran atractiu i és un lloc ideal per passejar-hi i relaxar-se. És per aquest motiu que m’agradaria que el coneguéssiu més a fons. A més, recentment s’hi han fet algunes millores com per exemple la instal·lació de llums LED, ja que fins ara no hi havia fanals en aquesta zona.

Com arribar-hi

Si es ve des de Barcelona per la C-16, cal agafar la sortida 86 direcció Gironella, seguidament trobareu una rotonda i haureu d’agafar la segona sortida direcció Gironella-Cal Bassacs-Z. Industrial. Seguiu la carretera fins que vegeu una farmàcia i just a davant de la farmàcia, trobareu una illeta que us farà desviar cap a mà esquerra. Entreu i seguiu tot recte, a pocs metres trobareu una senyal de l’ermita de Sant Marc que us indicarà que cal seguir recte amunt. Tot seguit trobareu un cediu el pas i cal anar cap a l’esquerra. Just acabeu de girar a l’esquerra veiem un altra cartell que ens indica que cal seguir recte per anar cap a l’ermita de Sant Marc (en aquest punt s’acaben les cases i comença una pista sense asfaltar). En aquest punt teniu dues opcions: anar amb cotxe fins a gairebé els peus on es troba l’ermita o, deixar el cotxe abans de començar la pista sense asfaltar (tot i que es troba en molt bones condicions per accedir-hi amb cotxe). Personalment, recomano que si voleu gaudir de l’entorn i del paisatge deixeu el vostre cotxe a Cal Bassacs i seguiu a peu fins allà. És un petit passeig molt fàcil, gaudireu dels camps de conreu del voltant, del bestiar que hi pastura (recordeu que en cap cas s’han de molestar i, evitar acostar-s’hi massa). De seguida arribem al pont, el creuem i just a davant ens trobem amb l’entorn de l’ermita de Sant Marc. 

Si fem una ullada al voltant de l’església (a part de veure que té una sola nau) crida l’atenció un fet molt curiós: el seu absis és una roca! Sí, si tal i com ho veieu escrit. Aquest fet, crec que no és gaire habitual en les esglésies i/o ermites. Si us hi fixeu i aneu per darrere de l’ermita, a la roca que fa la funció d’absis s’hi veu una petita espitllera. Hi veiem també que hi destaca un bonic porxo el qual ens convida a entrar al seu interior per l’entrada principal que té forma d’arc de mig punt (segons fons consultades). Al costat mateix de l’església hi trobem dues taules de fusta per a pícnic i una font.

Si anem uns passos més amunt de l’església trobarem un caminet que continua, tot deixant l’ermita enrere. Si el seguim durant uns quants metres, veurem que al llarg d’aquest camí ens van acompanyant unes enormes roques que s’alcen al nostre costat i tenen unes formes molt característiques. Si us agrada i, teniu ganes de grimpar (com una servidora) us encantarà enfilar-vos a les roques i contemplar el bonic paisatge que s’aprecia: a un cantó veurem Cal Bassacs i Gironella en la llunyania i per l’altra banda, treu el nas el poble de Casserres. A més, us recomano fer la ruta al matí ben d’hora perquè és un lloc ideal per veure sortir al sol o, en el meu cas, anar-hi (veure les fotografies a continuació) abans que es pongui el sol i veure la posta des de dalt les roques. És una autèntica meravella i, una gran manera de finalitzar el dia. 

Aquesta ha estat la breu presentació que us volia oferir d’aquest indret per molts desconegut (sobretot pels visitants que no són de la comarca). Espero que gaudiu d’aquest petit recull de fotografies (tirant del meu “arxiu històric” personal, n’hi he inclòs tres que almenys són de fa 10 anys).

3 pensaments sobre “Cal Bassacs (Gironella): Ermita de Sant Marc

  1. La roca del darrere no va fer mai la funció d’absis, va ser de sempre a on hi havia la sagristía. En la darrera restauració i en les restauracions hi juga molt la imaginació de qui les realitza, s’hi va posar l’altar

    M'agrada

    1. Gràcies per la puntualització Xavier. Al buscar-ne més informació em va sortir aquest punt referent a l’absis, ho vaig trobar curiós i tampoc em va semblar tant descabellat, ja que per la situació ho sembla ben bé que faci la funció d’absis. I si, és cert que hi ha l’altar! Gràcies de nou per la teva aportació.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s