Avià

Fa qüestió de pocs mesos que el nom del poble d’Avià ressona pels mitjans de comunicació, ja que últimament ha estat duent a terme diferents projectes dedicats a la sostenibilitat i medi ambient: instal·lació de plaques solars (energies renovables) vil·la florida, dispensadors de bosses compostables pels excrements dels animals, etc. A més d’haver creat un projecte artístic del qual porta el nom Aviart. Aquest últim, és el motiu principal pel qual vaig decidir visitar aquest poble del Berguedà (cosa que feia anys que no feia).

Així doncs, el poble d’Avià ha creat una ruta artística sota el nom Aviart, la qual consisteix en una ruta a peu per tot el municipi per descobrir els murals que diferents artistes han pintat a diferents punts del poble (façanes, contenidors, parets…). Però el més important de tot és que no causa cap tipus d’impacte paisatgístic, sinó que s’adapta a l’entorn. Aquest projecte vol donar un atractiu més al poble d’Avià, ja que fins ara el poble més destacat a Catalunya pels seus murals era Penelles, ara a la comarca del Berguedà també tindrem el nostre propi.

Cada vegada són més la gent que s’interessa en visitar aquest tipus de pobles que ofereixen aquest tipus d’atractiu turístic i els busquen molt acuradament, és per això que des d’aquest humil blog, voldria deixar l’enllaç de la ruta Aviart (amb el permís de l’Ajuntament d’Avià que és d’on jo el vaig aconseguir, malgrat que no vaig poder fer-la tota a causa del mal temps) per si alguna d’aquestes persones interessades busqués l’itinerari. Trobareu un document PDF amb tots els carrers i un mapa amb tots els murals per tal que pugueu situar-los i ubicar-vos. Aviart.

Deixant a part aquest itinerari artístic, també cal centrar-nos en descobrir el poble en si. I és que Avià té un ric patrimoni arquitectònic com ara: Sant Vicenç d’Obiols (situat a la Plana) Santa Maria d’Avià (Avià) i també un ric patrimoni paisatgístic com és el llac de Graugés (Graugés, Avià). Tots ells els trobareu exposats en aquest mateix blog de fotografia.

El municipi d’Avià el formen diferents nuclis (alguns d’ells ja esmentats en aquest blog): el mateix poble d’Avià actuant com el nucli central, el Barri de la Creu, la Plana (on hi ha diverses empreses i/o naus industrials, però també un bloc d’habitatges) una part de la colònia Rosal, Graugés (esmentat amb anterioritat) Obiols (es caracteritza per la seva bonica església pre-romànica de Sant Vicenç d’Obiols) i el Molí del Castell. Tots aquests petits nuclis fan que la població d’Avià sumi uns 2.000 i escaig habitants. Avià és rica en quant a natura, paisatge i sobretot, destaca per mantenir les seves festes i tradicions com és la Festa del Segar i el Batre que se celebra des de fa molts anys al voltant de Santa Maria d’Avià. Aquesta bonica i tradicional festa avianesa la trobareu també explicada en aquest mateix blog. 

Tot seguit, us deixo un petit recull de fotografies del bonic poble d’Avià, amb els seus murals, el seu entorn i la seva bona gent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s