Gironella i Viladomiu Nou: Trobada d’Instagramers dia 17 de Juny de 2018

El dia 17 de Juny de 2018 es va dur a terme una altra trobada d’Instagramers per part de la Diputació de Barcelona (Barcelona és molt més) amb col·laboració de l’oficina de turisme del Berguedà, Descobreix Catalunya i l’Ajuntament de Gironella. Aquesta vegada la temàtica de la trobada anava acompanyada pel hastag #ElBerguedàÉsMoltMés on vam poder conèixer i veure de primera mà l’interior de la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou i tot seguit vam resseguir la llera del riu Llobregat (un tros de la Ruta de les Colònies) fins arribar al municipi de Gironella, on allà hi hauria la “segona part” de la trobada amb la visita pel nucli històric i acabant amb la visita a l’interior de la Casa Pairal Teixidor Bassacs. 

La trobada es comença a les 9:30 davant la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, ens reben amb un bon esmorzar de coca i xocolata amb sucs i cafès, mentrestant també es van donant les acreditacions. A les 10:00 ens separem amb dos grups per tal de no fer la visita a l’interior de la torre tots a l’hora, ja que érem al voltant d’unes 90 persones i, evidentment, no hi cabíem tots a la vegada. La sorpresa va ésser que la visita la vam fer de manera teatrelitzada, això va significar que la visita no ens la faria un sol guia, sinó que ens posaríem a la pell de les persones que van residir en aquella torre durant l’època de les colònies tèxtils. A la visita teatrelitzada ens van acompanyar dos personatges que es coneixien aquesta torre tan senyorial de pe a pa; eren ni més ni menys que la senyora Remei, la minyona i la senyora de la casa, la senyora Pilar. La Remei era la minyona de la casa que va ser l’encarregada de rebre’ns i ensenyar-nos totes i cadascuna de les habitacions i sales de la torre. La senyora Pilar també ens va rebre amb molta cordialitat i ens va ensenyar les parts més importants d’aquesta gran torre: la terrassa amb unes vistes de la colònia espectaculars, el despatx del seu marit i propietari de la fàbrica tèxtil i de la colònia de Viladomiu, etc. Vam poder visitar gairebé totes les estances de la torre molt ben acompanyats de la Remei i de la senyora Pilar.

En acabar la visita vam poder fer una mica de passejada per la colònia de Viladomiu i tot seguit vam marxar cap a Gironella. Hi havia dues opcions: anar amb cotxe fins al poble de Gironella o anar-hi a peu seguint un petit tram de la Ruta de les Colònies. Per part meva (i també la majoria dels igers) vam optar per anar a peu per la Ruta de les Colònies. Aquest tram que va fins el municipi de Gironella, és molt planer i sense cap dificultat. Durant el recorregut no deixem mai de tenir el riu Llobregat al nostre costat i també ens trobem amb una bonica resclosa on l’aigua que hi baixava era abundant i neta. Arribem a Cal Bassacs, una altra petita colònia tèxtil annexada amb Gironella. Aquí hi veiem la seva imponent fàbrica tèxtil, situada just al costat del riu Llobregat amb uns “saltants” d’aigua molt bonics i al final de tot hi trobem una altra i, abundant, resclosa. Seguim pel camí fluvial que ens portarà fins al punt de trobada de Gironella: el Pont Vell. Durant el camí fluvial creurem un petit pont de ciment per tal de travessar-ne el canal que ens acompanyarà gairebé fins a arribar al Pont Vell (ja que aquest canal ve de Cal Metre, però hi ha una part que quedarà soterrat). Ens trobem al bell mig del Pont Vell i des d’aquest punt pugem a peu fins a la plaça de l’ajuntament, on allà ens esperen per fer la visita a la Casa Pairal Teixidor Bassacs. 

Entrem a la planta baixa de la casa pairal Teixidor Bassacs i hi trobem un munt d’objectes originals de l’època exposats. Tot seguit, iniciem la visita cap a l’interior del taller que aquesta casa tenia. Tots els objectes de la casa són originals, no hi ha cap rèplica. El guia ens ensenya com es proveïa d’aigua la casa, ja que a la planta baixa hi havia un pou i a l’interior del taller hi havia una font. En aquest taller també hi trobem un gran teler on també el veiem a funcionar. Un cop acabada la visita al taller de la casa, pugem fins a dalt el pis per veure com vivien i com és un pis senyorial. L’entrada-rebedor hi ha un moble i unes cadires molt senyorials, com tot el pis, comencem la visita el menjador, on s’hi conserven les pintures originals de les parets, la vaixella, els mobles, etc. Seguidament, entrem a una de les habitacions, en aquest cas és l’habitació de la senyora de la casa, de la senyora Raimunda Bassacs. Després visitem la cuina, també en perfecte estat i original, i finalment veiem l’habitació del senyor Teixidor i una altra habitació. 

La trobada s’acaba en aquest punt, molts dels igers es van quedar a dinar als restaurants del poble de Gironella i van tornar a peu altra vegada cap a la colònia de Viladomiu Nou. Per part meva, només puc agrair a tota la organització la gran feina que van fer i la veritat és que trobo que aquestes trobades són necessàries per a la comarca, ja que molta gent la desconeix i gràcies a aquestes trobades, tenen l’oportunitat d’acostar-se i veuen que “el Berguedà és molt més”. 

Aquí us deixo unes quantes fotografies de la jornada: 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s