Berga: Sant Pere de Madrona

El nom de Sant Pere de Madrona se li dóna a la petita ermita romànica que hi ha al final d’un camí costerut acompanyat d’esglaons i que està alçada a dalt  d’un turó amb unes quantes escales més. Si ens hi fixem bé, aquesta petita església es pot veure des de Berga (en alguns punts de la ciutat) i des del Santuari de Queralt. El paratge on es troba situada l’església de Sant Pere de Madrona és immillorable. Des de dalt l’església tens unes vistes impressionants de la mateixa ciutat de Berga, al mateix davant hi veiem la serra de Queralt  on s’hi alça el seu Santuari. Hi podem veure també el serrat de la Figuerassa i una petita part del pantà de la Baells. Aquesta joia del romànic i que potser molts no li donem la importància que es mereix està protegida com una obra de bé cultural d’interès local. Es tracta d’una església d’una sola nau, amb un únic absis i un campanar. Pel que tinc entès, s’hi van dur a terme algunes excavacions arqueològiques al sub-sòl de l’església i, hi van aparèixer alguns murs del que havia estat el castell de Madrona. També cal destacar la seva elegant porta de fusta decorada amb forja que sembla recordar alguns caps i becs d’ocells.

També el podria definir com l’indret per excel·lència per a tots els amants de l’esport de muntanya: “runners”, trail runners o senderistes, etc. Un paratge ideal per a fer-hi caminades i un lloc perfecte per entrenar. És una parada obligatòria si es va a visitar el Santuari de Queralt gràcies a la seva proximitat amb aquest, sobretot per a totes aquelles persones que pugen a peu fins a Queralt. Poden desviar-se cap a Sant Pere de Madrona i un cop allà es pot agafar la drecera de Queralt, un camí força boscós i, acabar d’arribar fins al Santuari de Queralt

Com arribar-hi? 

Única i exclusivament s’hi pot accedir a peu des del camí inicial que trobareu just uns metres més amunt de la capella de la Sagrada Família. El desviament per agafar el camí cap a Sant Pere de Madrona ens quedarà a l’esquerra si pugem des de Berga. Jo aconsello deixar el cotxe a la Font Negra, ja que hi ha molt d’espai per estacionar-hi diferents vehicles i la durada que hi ha des de la Font Negra fins al capdamunt de Sant Pere de Madrona és entre 10-15 minuts (evidentment a peu). Però, si algú té més dificultat per pujar des de la Font Negra, es pot deixar el cotxe just després de la corba que trobareu i que és on comença el camí que porta fins a Sant Pere de Madrona, si fos el cas que aquest lloc està ocupat, pocs metres més endavant veureu que hi ha un camí força ample on hi podeu deixar el cotxe ben arrambat a un costat d’aquest camí, per tal que no destorbi a altres vehicles que hi vulguin accedir.

Aquestes en són algunes fotografies que vaig poder fer el dia que m’hi vaig acostar després d’anys de no haver-lo trepitjat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s