Gironella: Viladomiu Vell

Reprenem el camí i aquest cop, si que farem una parada i una breu passejada per la colònia tèxtil de Viladomiu Vell. Com ja hem explicat altres vegades i molts de vosaltres ja sabeu, les colònies que trobem al llarg del curs del riu Llobregat van tenir uns anys de plena esplendor, però els anys passen i la vida a les colònies ha canviat completament. La crisi del tèxtil va afectar-les greument i com a conseqüència les fàbriques van haver de tancar. Tot  i que en aquest cas, la fàbrica que trobem a Viladomiu Vell va seguir produint fins a finals dels anys 80 que aleshores si que no va poder superar la crisis i va haver de tancar les seves portes. Aquest tancament va provocar que molts dels treballadors es quedessin sense feina i com a conseqüència moltes de les persones que habitaven a la colònia van haver de marxar a altres punts de Catalunya i començar de nou. 

La colònia de Viladomiu Vell, fundada també pel Sr. Tomàs Viladomiu Bertran i seguint l’estructura de la majoria de colònies tenia els seus serveis més essencials: una escola, l’església, els habitatges pels treballadors, la fàbrica, petits comerços, teatre i la torre de l’amo de la colònia, entre altres elements. Viladomiu Vell no és una excepció i també està situada al costat del riu i per tal d’aprofitar-ne la força de l’aigua i així fer funcionar la seva maquinària i també s’abasteixen d’un canal per tal d’aprofitar-ne l’aigua pel reg dels horts (un element molt important pels habitants de la colònia) i actualment encara existeix.

Viladomiu Vell és una altra petita colònia que forma part del terme municipal de Gironella, situada just després de Cal Bassacs. Per arribar-hi amb cotxe haureu d’agafar l’entrada de Gironella Sud i a la rotonda veureu un cartell que us indicarà el nom “Viladomiu Vell” seguiu uns escassos metres i veureu el trencant a la vostra esquerra. Però si el que voleu és anar-hi caminant recomano fer la ruta de les colònies (tram explicat a l’última entrada d’aquest blog). Podeu deixar el vostre vehicle al poble de Gironella i un cop allà seguir les marques blanques i vermelles (GR) on fareu la ruta pel costat del riu Llobregat, passant per Cal Bassacs i arribant fins a Viladomiu Vell. Travessareu el pont de ciment, on a la llunyania veureu el campanar de l’església i la torre de la Torre de l’amo de la colònia i sortireu al costat dels horts. Enfilareu per un camí i sortireu al bell mig de Viladomiu Vell; veureu aquells elements que tan importants van ser per a la colònia (per exemple la fàbrica o la plaça amb l’església dedicada a Sant Marc) i aquells punts de reunió que tant imprescindibles havien estat per la gent que habitava a la colònia. Hi veiem carrers amb els seus bancs de pedra que segurament han vist i escoltat mil històries, carrers on els infants han jugat, rigut i plorat mil i una vegades. Tots aquells records que segurament mai s’esborraran de la memòria de totes aquelles persones que han viscut i potser encara viuen a Viladomiu Vell.

Un pensament sobre “Gironella: Viladomiu Vell

  1. He tornat a neixer al veura aquestes fotos, tinc molts recorts de cuán era petit i anava a l`escola amb al sr Juliá i el sr Patrici i el mosén Juan. jo soc el Xavier de la casilla, espero algú recordi de mi, alguns com el Ramón Gracia, Jaume Burniol, Jaime Suvirá, Josep Gañarul, Juan Costa,Rafael Diaz,Amalia Garrote, Josep Vilaplana, Pere de cal matalasser, Enric Serra, Gloria Llimós i molts més que em deixo. Una molt forta abraçada a tots.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s