Gironella: Viladomiu Vell

Reprenem el camí i aquest cop, si que farem una parada i una breu passejada per la colònia tèxtil de Viladomiu Vell. Com ja hem explicat altres vegades i molts de vosaltres ja sabeu, les colònies que trobem al llarg del curs del riu Llobregat van tenir uns anys de plena esplendor, però els anys passen i la vida a les colònies ha canviat completament. La crisi del tèxtil va afectar-les greument i com a conseqüència les fàbriques van haver de tancar. Tot  i que en aquest cas, la fàbrica que trobem a Viladomiu Vell va seguir produint fins a finals dels anys 80 que aleshores si que no va poder superar la crisis i va haver de tancar les seves portes. Aquest tancament va provocar que molts dels treballadors es quedessin sense feina i com a conseqüència moltes de les persones que habitaven a la colònia van haver de marxar a altres punts de Catalunya i començar de nou. 

La colònia de Viladomiu Vell, fundada també pel Sr. Tomàs Viladomiu Bertran i seguint l’estructura de la majoria de colònies tenia els seus serveis més essencials: una escola, l’església, els habitatges pels treballadors, la fàbrica, petits comerços, teatre i la torre de l’amo de la colònia, entre altres elements. Viladomiu Vell no és una excepció i també està situada al costat del riu i per tal d’aprofitar-ne la força de l’aigua i així fer funcionar la seva maquinària i també s’abasteixen d’un canal per tal d’aprofitar-ne l’aigua pel reg dels horts (un element molt important pels habitants de la colònia) i actualment encara existeix.

Viladomiu Vell és una altra petita colònia que forma part del terme municipal de Gironella, situada just després de Cal Bassacs. Per arribar-hi amb cotxe haureu d’agafar l’entrada de Gironella Sud i a la rotonda veureu un cartell que us indicarà el nom “Viladomiu Vell” seguiu uns escassos metres i veureu el trencant a la vostra esquerra. Però si el que voleu és anar-hi caminant recomano fer la ruta de les colònies (tram explicat a l’última entrada d’aquest blog). Podeu deixar el vostre vehicle al poble de Gironella i un cop allà seguir les marques blanques i vermelles (GR) on fareu la ruta pel costat del riu Llobregat, passant per Cal Bassacs i arribant fins a Viladomiu Vell. Travessareu el pont de ciment, on a la llunyania veureu el campanar de l’església i la torre de la Torre de l’amo de la colònia i sortireu al costat dels horts. Enfilareu per un camí i sortireu al bell mig de Viladomiu Vell; veureu aquells elements que tan importants van ser per a la colònia (per exemple la fàbrica o la plaça amb l’església dedicada a Sant Marc) i aquells punts de reunió que tant imprescindibles havien estat per la gent que habitava a la colònia. Hi veiem carrers amb els seus bancs de pedra que segurament han vist i escoltat mil històries, carrers on els infants han jugat, rigut i plorat mil i una vegades. Tots aquells records que segurament mai s’esborraran de la memòria de totes aquelles persones que han viscut i potser encara viuen a Viladomiu Vell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s