Gironella: Viladomiu Nou

Segurament que en vàries ocasions tots hem sentit a parlar o hem visitat la colònia de Viladomiu Nou. Tot i que pertany dins el terme municipal de Gironella, a l’igual que la seva “companya” Viladomiu Vell, han esdevingut colònies completament independents. És ben cert que totes i cadascuna de les colònies que ens trobem al llarg del riu Llobregat, tenen la seva història particular, però totes tenen fundadors diferents. En aquest cas la colònia de Viladomiu Nou (i Viladomiu Vell) el seu fundador fou Tomàs Viladomiu i Bertran i des d’aleshores aquesta colònia s’ha anat convertint en una altra de les colònies tèxtils més importants del riu Llobregat. Tal i com he explicat ja he explicat altres vegades en algunes de les meves entrades en aquest mateix blog, l’estructura d’una colònia tèxtil sempre seguia el mateix patró: la fàbrica (l’eix econòmic de la colònia) els habitatges pels obrers, la torre residencial o d’estiueig dels amos de la colònia, l’església i altres edificis com l’escola o botigues. Al llarg de la història, Viladomiu Nou s’ha inclòs dins dels “Elements del Patrimoni Industrial de Catalunya” i encara avui en dia conserva aquella essència de colònia, gràcies al seu bon estat de conservació per part de l’ajuntament i els seus veïns. 

Quan arribem a Viladomiu Nou veurem un element molt important: el pont per on hi passava el carrilet, encara a dia d’avui continua dempeus. Si continuem cap a l’interior de la colònia ens trobarem un petit jardí on hi ha exposat un element i crec que va ésser força important pel desenvolupament de la fàbrica tèxtil: una turbina hidràulica, o també l’anomenada turbina Fontaine. Just al costat mateix d’aquest petit jardí, hi trobem una plaça que podria i pot servir com a punt de reunió per a la gent de la colònia i, a davant mateix d’aquesta plaça, hi ha situada l’església del Sagrat Cor. A sota d’aquesta plaça, hi ha una petita pista esportiva dedicada al bàsquet i al futbol . Quan som a dins de la colònia, a la dreta hi ha tot el conjunt de pisos dels habitants d’aquesta i a continuació, trobem la guarderia, la Torre de l’Amo i el teatre de la colònia. Vull destacar que fins i tot Viladomiu Nou té la seva pròpia Festa Major a l’estiu, on s’hi celebren diferents esdeveniments com ara concerts i petites fires.

I segurament us preguntareu: quin interès turístic té una colònia com Viladomiu Nou? La resposta la trobarem en la seva espectacular i majestuosa torre; estic parlant de la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou. Aquesta torre avui en dia declarada bé d’interès local, s’ha convertit en un indret popular i d’interès turístic gràcies a la seva torre. Avui en dia La Torre de l’Amo no està destinada a ser habitatge, sinó que actualment pertany a l’Ajuntament de Gironella i s’ha convertit en un centre d’interpretació que s’anomena Consorci del Parc Fluvial. A l’interior d’aquesta torre, a la planta baixa, hi trobareu informació turística i, a més a més, podreu visitar l’interior de la torre tots els caps de setmana i, conèixer com era la vida en el seu interior d’una manera diferent, ja que també s’hi realitzen visites teatrelitzades. Deixeu-vos captivar per l’essència del passat, poseu-vos a la pell dels amos que havien viscut en una torre d’aquesta magnitud i gaudiu de l’entorn.

*Viladomiu Nou està inclòs dins l’itinerari de la Ruta de les Colònies, una ruta pel costat del riu que va resseguint i recorrent les diferents colònies tèxtils del Llobregat. 

A continuació us deixo el meu recull de fotografies de la petita colònia de Viladomiu Nou.

Un pensament sobre “Gironella: Viladomiu Nou

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s