La Plana (Avià): Sant Vicenç d’Obiols

Avui em centraré en un recurs turístic en concret, una altra bonica joia del romànic (bé en aquest cas preromànic) que tenim al Berguedà, es tracta de l’església preromànica de Sant Vicenç d’Obiols. Aquesta petita església està situada dins la colònia de la Plana que forma part del terme municipal d’Avià. Segurament molts de vosaltres ja sabeu com s’hi arriba, però per aquelles persones que els hi agradaria visitar-la, a continuació us en faré un breu resum. S’hi pot arribar amb cotxe fàcilment, però jo us recomano fer aquest tros de ruta a peu, ja que la ruta que passa per davant de l’església de Sant Vicenç d’Obiols està inclosa dins la Ruta de les Colònies, això fa que sigui una ruta molt atractiva per tots els amants del senderisme.

Venint de Barcelona cal que agafeu la sortida 90 direcció Prats de Lluçanès/Olvan, a la primera rotonda agafeu la quarta sortida direcció Gironella/Cal Rosal, tot seguit us trobareu amb una segona rotonda i agafeu la primera sortida direcció Cal Rosal. A pocs metres gireu a l’esquerre, però abans ja veureu un cartell ens diu La Plana i també ens indica l’església de Sant Vicenç d’Obiols. 

Passem el pont i girem a mà dreta fins a arribar al final del carrer. En aquest punt podem optar per deixar el cotxe aquí i seguir a peu fins on hi ha l’església, o podem continuar amb cotxe malgrat que no hi ha asfalt, tot i que la pista està amb molt bon estat per accedir-hi amb cotxe. Continuem per aquest camí de sorra fins a arribar a dalt on hi ha l’església de Sant Vicenç d’Obiols. Un cop arribats, a part de la mateixa església, veurem un conjunt d’elements més que formen Sant Vicenç d’Obiols: la casa Obiols, la Rectoria i un paller. I també cal destacar la seva necròpolis.

Crec que la situació és immillorable, ja que s’alça sobre una roca dels quals et permet veure unes vistes precioses d’una part del baix Berguedà, a més, a pocs metres hi podem veure un tram del riu Llobregat. 

NOTA: He de dir que jo vaig fer aquesta ruta a peu des de Cal Rosal, per la qual cosa el meu punt d’inici va ser Cal Rosal, així com el meu punt final. Però, si es vol, es pot fer la ruta molt més extensa, ja que tal i com he dit abans, forma part de la Ruta de les Colònies.

Bé, a continuació us deixo un petit recull d’imatges de Sant Vicenç d’Obiols i el seu entorn. Espero que us animi a fer-hi una visita! 

Un pensament sobre “La Plana (Avià): Sant Vicenç d’Obiols

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s