Santa Maria de Merlès

Encetem el mes de Març amb un altre indret del Berguedà (encara que d’aquest indret, des del meu punt de vista, en tenen més coneixement al Lluçanès/Osona, segurament per la seva proximitat, pertany a la comarca del Berguedà) estem parlant ni més ni menys de Santa Maria de Merlès. 

Santa Maria de Merlès té una gran extensió de territori, però el nucli de població és molt petit, ja que és un municipi molt dispers; compta amb forces cases de pagès i masies, és un lloc dedicat bàsicament a la ramaderia i, també a l’agricultura. Tot i que també es destaca pel turisme rural i el càmping. Dins el poble de Santa Maria de Merlès hi trobarem l’ajuntament, el centre de Camadoca, alguns habitatges i l’església de Santa Maria de Merlès.

Cal destacar també que dins d’aquest terme municipal hi ha un centre de conservació de la fauna autòctona anomenat Camadoca, i ve gestionat per ADEFFA (Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona). Aquest centre és obert al públic però cal concertar visita. Us puc dir que vaig tenir l’oportunitat de fer-hi una visita gràcies a les jornades de captura de crancs de riu i vull destacar-ne la gran feina que fan totes aquestes persones, les explicacions són molt clares i correctes, la visita al centre és molt recomanable, si consulteu la web de Adeffa, estareu informats de les seves activitats.  

Aquest municipi de Santa Maria de Merlès és molt popular entre les persones del Berguedà i Lluçanès gràcies a la seva riera: la riera de Merlès. Més de 20km de riera que passa per diferents comarques com el Ripollès, Berguedà, Osona i Bages. A l’estiu si hi ha un bon cabdal d’aigua, és un lloc ideal per refrescar-s’hi i estar totalment en contacte amb la natura (malauradament, tal i com podreu veure a les fotografies, quan hi vaig fer la visita aquest mes de Març, no hi havia gens afluència d’aigua). Afegir que cal anar en compte amb les zones de més profunditat, ja que els corrents de la riera són més forts i fins i tot en algun dels trams s’hi han lamentat greus accidents. 

NOTA IMPORTANT: Vull remarcar que la riera de Merlès és un espai natural protegit i que s’ha de respectar l’entorn i deixar-lo net. Sota cap concepte s’ha de destorbar la fauna que hi habita i no malmetre el paisatge. Aquesta zona està controlada i vigilada pels forestals, qualsevol acte impropi serà penalitzat amb una multa.

Feta aquesta breu introducció, us deixo un recull de les fotografies del nucli de Santa Maria de Merlès i alguns trams de la riera de Merlès: 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s