Avià: Festes del Segar i el Batre

Ja ho diu l’eslògan “a pagès descobreix” i és que segurament moltes de les persones joves que tenim a la comarca, no han sentit a parlar massa de les paraules “segar, batre, garbejar o rampillar. Aquestes paraules eren utilitzades pels pagesos quan feien les feines del camp. Això és el que el poble d’Avià ha volgut recuperar amb la tradicional Festa del Segar i el Batre. La festa es fa el segon diumenge de Juliol a una esplanada que hi ha les afores del poble d’Avià, situada, més o menys, a 1km del centre del poble. És aquí també on hi trobem la petita església romànica de Santa Maria d’Avià (una altra joia romànica que tenim a la comarca, juntament amb el seu bonic frontal).

Durant tot el matí a la festa del Segar i el Batre veurem com els pagesos fan totes les tasques agrícoles (anomenades al principi d’aquesta entrada) seguint el mètode tradicional que els pagesos d’aleshores feien servir; amb les eines específiques i amb els animals de càrrega (mules o cavalls). A la mateixa festa també s’hi concentra una petita fira de productes artesans i on també s’hi recuperen antics oficis que amb el pas del temps s’han anat perdent (filadores, teixidores, puntaires…). El punt clau d’aquesta festa és veure com es fa un paller de la manera més tradicional, val la pena veure’l des del seu començament fins el seu acabament.

Des del meu punt de vista és una de les festes tradicionals més maques que tenim a la comarca. Vaig trobar-la molt interessant i, personalment em va agradar força conèixer la història de la pagesia, ja que hi havia paraules que en desconeixia el seu significat, a més és d’admirar la feina que els pagesos fan a la terra per tal d’obtenir una bona collita. Recomano que almenys un cop a la vida es visiti aquesta festa!

NOTA: la informació que em faltava per completar una mica aquesta entrada la vaig buscar a la web de l’Ajuntament d’Avià.

A continuació, us deixo amb un recull de fotografies que vaig fer en el seu dia, espero que us agradin:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s