Sant Julià de Cerdanyola

Tornem a posar-nos en marxa i altre cop direcció cap a l’Alt Berguedà. Aquesta vegada agafem direcció Guardiola de Berguedà, per després desviar-nos cap a un poble dedicat a les segones residències i més aviat rural. És un indret força muntanyós i accidentat (com molts altres pobles de l’Alt Berguedà) estem parlant de Sant Julià de Cerdanyola. La carretera que ens porta fins a aquest poble és amb força corbes (carretera de muntanya) però no per aquest motiu deixa de ser atractiva. Durant el trajecte ens trobarem un mirador anomenat “Mirador a les Deveses”, on es contempla un bonic paisatge forestal. Sant Julià de Cerdanyola havia format part del municipi de Guardiola de Berguedà, però per raons polítiques, finalment l’any 1993 se’n va independitzar.

A l’arribar al poble de Sant Julià de Cerdanyola el que més em crida l’atenció és l’entorn natural. És curiós com es van anar formant diferents capes de roques, fins a arribar a formar una espècie de parets. Des del mateix poble es pot contemplar la Serra del Catllaràs, ja que aquest poble també està situat als peus del Catllaràs, i fins i tot, els dies més clars, podem veure com treu el nas el Pedraforca. El nucli antic del poble està format per grupets de cases de pedra, amb la típica plaça del poble acompanyada de la seva església amb el mateix nom del poble: Sant Julià de Cerdanyola. Actualment, aquest poble ha esdevingut (per a moltes persones procedents d’un nucli urbà com és Barcelona) un poble d’estiueig, i això ha causat la construcció de moltes cases noves, utilitzades com a segones residències al voltant del poble, però malgrat això, sembla ser que no ha afectat en absolut l’entorn i l’essència que tenia i té aquest petit poble de poc més de 280 habitants.

Cal afegir que el poble de Sant Julià de Cerdanyola, és un dels pobles que conjuntament amb la vila de Bagà, conserven una de les més antigues festivitats per tal de donar la benvinguda al solstici d’hivern, aquesta festa se la coneix amb el nom de “Fia Faia”. A més, aquest passat Desembre de 2015, va ésser declarada Patrimoni Immaterial i Oral de la Humanitat per la UNESCO, cosa que ens alegra molt a tots els berguedans i berguedanes perquè ja tenim dues festivitats a la comarca declarades Patrimoni Immaterial i Oral de la Humanitat: la Patum i la Fia Faia. 

A continuació, us deixa un petit recull de fotografies d’aquest petit municipi com és Sant Julià de Cerdanyola:

2 pensaments sobre “Sant Julià de Cerdanyola

    1. Gràcies per la informació, desconeixia el nom de la font i com que té aquesta característica peculiar dels bolets que crida l’atenció per això la vaig anomenar així. Ara ja està canviat, s’agraeix l’ajuda. Salutacions.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s