Puig-reig: Colònia Pons

Tornem cap al baix Berguedà i coneixerem el seu principal atractiu: les colònies tèxtils del Llobregat. Com ja sabem el Berguedà tenia i continua tenint, una gran quantitat de fàbriques tèxtils (algunes d’elles encara en funcionament) al llarg del riu Llobregat, la qual cosa va fer que es comencessin a construir el que avui anomenem “colònies” al voltant de la fàbrica per tal que els treballadors de les fàbriques tèxtils visquessin al costat mateix de la fàbrica i no s’haguessin de desplaçar. Totes les colònies tèxtils seguien el mateix estil i es formaven al voltant de la fàbrica (tal i com he dit al principi) per la qual hi havia la fàbrica tèxtil, les cases dels treballadors (i la família d’aquests) la Torre de l’Amo (casa particular del propietari de la fàbrica) l’església, cementeri, escola, un safareig, teatre, barberia i altres petits comerços. 

Després d’aquesta petita introducció, us presento la Colònia Pons. En anteriors “posts” ja vam comentar que Gironella englobava les colònies de Cal Metre (dins mateix del poble de Gironella) Cal Bassacs (a 1 km de Gironella) Viladomiu Vell i Viladomiu Nou (a 3km de Gironella). Passades aquestes colònies ens dirigim cap a Puig Reig on trobem la Colònia Pons o conegut com a Cal Pons. Cal Pons és una petita colònia annexada al poble de Puig Reig, això significa que pertany al terme municipal de Puig Reig. Com totes les colònies, Cal Pons té una fàbrica tèxtil, les cases dels treballadors, la Torre de l’Amo i el més destacat és la seva església i també pel curiós fet que té dues torres: la Torre Vella i la Torre Nova (actualment hi ha el Centre d’Interpretació de l’església de Cal Pons) a més al voltant hi ha un gran jardí i un petit bosc, com també l’escola i els petits comerços. La colònia Pons té una monumental església d’estil neo-gòtic i la seva presència és imponent. Avui dia al costat de l’església hi ha un alberg.

La millor manera de conèixer aquest lloc és explorar-lo amb els vostres propis ulls. A continuació, us en faig un petit tast: 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s