Berga

Per començar l’any 2016, m’agradaria poder trencar amb un tòpic; i és que intentem veure Berga amb uns altres ulls. Tots sabem que Berga ha anat destacant en el mapa de Catalunya gràcies a la Patum, sobretot des que va ser declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat l’any 2005 per la UNESCO. Pels berguedans i berguedanes és una festa molt sentida, més que una festa per a nosaltres és un sentiment, però també és cert que Berga pot anar molt més enllà. Bé, el que pretenc aconseguir amb aquesta nova entrada al blog és que Berga  no s’acaba amb la Patum, crec que podria arribar a tenir molt més potencial, sobretot essent capital de comarca, si ens ho proposem.

Tal i com acabo de comentar Berga és la capital de comarca del Berguedà, encara que sigui una ciutat petita entre uns 16.000-17.000 habitants, i també té annexada la petita barriada de la Valldan (antigament independent). Berga podríem dir que destaca per la seva situació: a tant sols una hora de Barcelona i a una hora d’Andorra. Direm que la seva situació és privilegiada perquè, a part d’estar al centre de Catalunya, està ben bé als peus de la Serra de Queralt, per la qual cosa la converteix en un indret més aviat “muntanyós”, però amb vistes cap a la plana del Baix Berguedà.

Què cal destacar-ne d’aquesta ciutat? Primer de tot cal destacar un indret molt important: el Santuari de la Mare de Déu de Queralt (explicat en anteriors posts; veure “Santuari de Queralt”). Després el segueix el Castell de Sant Ferran que ja fa uns mesos que l’estant restaurant per tal d’obrir-lo al públic i així poder oferir visites guiades, molt a prop del castell hi trobarem la Torre de la Petita, un dels últims vestigis carlins que queden a la comarca (val a dir que Berga va ser un dels llocs importants en les guerres carlines). Destaquem també el Passeig de la Indústria, ideal per passejar i veure el mercat setmanal i finalment el Casc Antic de Berga: carrer Ciutat, el Trenca-cames, carrer Buxadé, el barri de la Pietat, el Portal de Santa Magdalena, el Parc del Lledó…).  

Voleu un consell per visitar la ciutat de Berga? Mireu sempre enlaire.

Descobrireu edificis amb decoracions i dissenys ben peculiars. Per pròpia experiència i com a berguedana des de fa 25 anys, em conec Berga de pe a pa, però he de confessar que fins fa ben poc no em vaig parar a descobrir els seus racons més amagats, i sincerament, he de dir que m’ha sorprès, crec que se li ha de donar molt més potencial.

Us deixo unes quantes imatges per tal que veieu Berga amb uns altres ulls. Repeteixo, altra vegada, crec que no som conscients amb el que tenim. 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s