La Nou de Berguedà

Com ja és tradició, agafem el cotxe i la càmera per descomptat, per seguir descobrint el Berguedà i enfilem per la carretera C-16 i després de passar la central tèrmica de Cercs, agafem un trencant que hi ha a mà dreta i ens dirigim cap a un altre petit poble d’aquesta preciosa comarca; arribem a la Nou de Berguedà. Aquest poble està ben allunyat de la carretera principal (C-16) la carretera per arribar a la Nou és força estreta i fins i tot en algun tram és d’un únic sentit (cal anar en compte). El poble és un indret molt tranquil i acollidor. Com molts altres pobles del Berguedà, aquest també és petit i amb poca població (uns 150 i poc més). Al mateix poble hi trobarem els següents elements: l’ajuntament, un parc infantil amb una pista per la pràctica del futbol o el bàsquet, fondes i restaurants, cases i masies. El poble està envoltat de muntanyes per tots costats, situat a la serra del Catllaràs, això fa que sigui un poble dedicat a la ramaderia bàsicament, i a l’agricultura. 

La Nou de Berguedà és coneguda per ser un dels llocs on s’hi fan més bolets, però també és coneguda pel seu patrimoni arquitectònic; hi trobem l’Església de Sant Martí de la Nou, és una petita església situada dins del nucli de població i és d’estil romànic (amb alguns trets barrocs) està envoltada per arbres i gespa. I el més destacable d’aquest poble és el seu Santuari de la Mare de Déu de Lourdes. Es tracta d’una majestuosa església dedicada a la Mare de Déu de Lourdes, i va ésser el primer santuari de l’estat espanyol, dedicat a la Verge de Lourdes. El santuari està envoltat de bosc i natura i, com el mateix poble de la Nou de Berguedà, està situat dins la serra del Catllaràs. Des del santuari podem veure com sobresurt el cim del Sobrepuny (coneguda muntanya a la comarca, gràcies a la pràctica del senderisme i curses de muntanya). Al costat mateix de l’església hi trobem una fonda. Al costat de la fonda hi veureu dos caminets: l’un va directe cap a la Gruta de la Mare de Déu i el Molí i, l’altre també va a parar a la Gruta, però és un camí més llarg i es fa més volta.

A més a més, pels voltants del poble de la Nou també trobareu altres elements com: la Font de cal Patzí, el Molí de la Canal, la Mina de les Agudes, el Molí de l’Avellanosa o la Gruta de Lourdes de la Nou. Aquest indret també és un bon punt d’inici per a rutes a peu o en BTT, dins els senders de PR (Petit Recorregut) o els senders GR (Gran Recorregut) també és interessant fer una excursió fins a Malanyeu, pertanyent al terme municipal de la Nou de Berguedà.

Feta la presentació d’aquest poble ric en rutes i patrimoni arquitectònic, destacarem algunes fotografies del poble de la Nou i del Santuari de la Mare de Déu de Lourdes:

  

2 pensaments sobre “La Nou de Berguedà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s