Sagàs: La Guàrdia

Ens posem en marxa altra vegada i anem rumb a Sagàs, per tal d’arribar fins a un indret del qual des de petita sempre l’he trobat “misteriós”. Bé, potser la paraula “misteriós”, no és la millor per descriure’l, però sempre l’he vist com un lloc solitari i una mica enigmàtic, segurament per la seva situació i per la poca afluència de visitants. Aquest lloc en qüestió és Santa Maria de la Guàrdia.

De petita recordo que a casa se’n parlava d’aquest lloc, i des de la finestra mateix podia veure com sobreeixia una petita església a dalt d’un turó. Potser aquest és una altre motiu pel qual m’ha cridat l’atenció. 

Santa Maria de la Guàrdia, tot i que no disposo de massa informació, es podria definir com un petit santuari, situat al terme municipal de Sagàs, però també comparteix territori amb Santa Maria de Merlès i el Lluçanès. Aquesta església s’alça sobre una petita serra o turó anomenat Biure. L’accés fins al santuari es pot fer tranquil·lament en cotxe, ja que la carretera que hi porta està en bones condicions i ben asfaltada. Arribats al “cim” hi ha un petit espai on podem aparcar el vehicle i fer una breu volta per la serra. A l’arribada veiem un petit cartell de plàstic que ens dóna la benvinguda, juntament amb unes roques i al bell mig del turó hi veiem l’església. No sabria com classificar aquesta església, ja que té elements de diferents estils arquitectònics, per exemple té alguns trets romànics com la portalada en forma d’arc de mig punt. A part de l’església, hi ha alguns altres elements: un petita capella, un petit cementiri, unes creus sobre un pedestal de pedra (segurament són referents al Via-Crucis, quan Jesucrist portava la creu sobre les seves espatlles, aquestes estacions que hi podem veure són la 1ª i la 2ª) i vàries aglomeracions de roques. 

A més a més, des de dalt la serra es veu un preciós paisatge dels camps de conreu, així com granges, masies, la carretera que va de la Guàrdia a Gironella i la carretera que va fins a Santa Maria de Merlès o Sagàs.

Tal i com he dit abans, malauradament no tinc més informació d’aquest indret, més aviat, “desconegut”, el que sí sé segur és que aquest paratge és molt tranquil amb unes vistes esplèndides i que si teniu l’oportunitat i passeu per la carretera de la Guàrdia, feu-hi una parada.

CONSELL: compte amb el gos que fa de guardià 😉

Algunes imatges més destacades:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s