Gironella

Avui em proposo un repte. Per mi no serà gens fàcil explicar (tot i que em fa especial il·lusió) el lloc que m’ha vist néixer i créixer i fins a dia d’avui és allà on hi tinc les arrels, un poble molt acollidor, obert, un poble que és i sempre serà casa meva; us presento “La perla del Llobregat”, Gironella. Sé que moltes persones no veuran Gironella de la mateixa manera que jo la veig, ja sé que cadascú té la seva pròpia opinió d’aquesta vila, i que segurament no els li faré canviar, però el meu únic objectiu en aquest post és, parlant com a gironellenca, intentar conscienciar a totes aquelles persones residents o no a Gironella que s’ha de valorar molt més la vila en què vivim, segurament molts no som ben bé conscients del gran patrimoni (sobretot industrial) que tenim, intentem aprofitar al màxim els recursos que aquesta vila ens ofereix.

L’evolució de Gironella al llarg del temps ha estat força positiva, el poble ha anat patint lleugeres millores fins a dia d’avui. Gironella és una vila que se situa al baix Berguedà, tot i no tenir una gran extensió de territori, com molts altres pobles del Berguedà, té uns 5.000 habitants. Podria dir que Gironella està dividida en dos: per una part hi ha el casc antic i per l’altra la part més nova. El que separa la part antiga de la nova és el que anomenem “pont vell”, el riu Llobregat el travessa, i al bell mig s’hi han format un conjunt de roques, les quals han convertit aquesta part de Gironella en la més representativa. Això al llarg del temps ha significat l’escenari de vàries representacions com l’Onze de Setembre i Gironella o per donar la benvinguda a Ses Majestats Reis d’Orient. També hi destaca força afluència de vegetació i fauna variada (sobretot destaquem les aus) el bell conjunt del riu Llobregat al seu pas per Gironella també ha significat la creació d’una ruta a peu o en BTT per aquest passeig fluvial que arriba fins a les altres colònies tèxtils (Cal Bassacs, Viladomiu Vell, Viladomiu Nou i el Guixaró, tot i que aquesta última no formi part de Gironella).

Parlem ara dels elements més importants que trobem al casc antic: l’església vella de Santa Eulàlia, l’església nova de Santa Eulàlia, restes de l’antiga muralla del castell, l’ajuntament, la torre del rellotge i la presó, la Casa-Museu dels Teixidor, carrers i carrerons plens d’història i altres barris (Cap del Pla o el Barri de l’Església). A la part més nova hi trobarem: l’avinguda principal on hi trobarem tots els comerços, l’Institut d’Ensenyament Secundari, el CAP, la llar d’avis, escoles, parcs i places, la zona esportiva (camp de futbol, piscines, pavelló) i zones residencials (Cal Ramons i Cal Blau) i la petita colònia de Cal Metre.  

Des del meu punt de vista, ha estat gràcies al riu Llobregat que Gironella ha anat destacant en el mapa berguedà, ja que per tal d’aprofitar l’aigua del riu, al llarg del temps han anat sorgint vàries colònies tèxtils pel tram del riu, aquestes colònies que ara destacaré són les que pertanyen al municipi de Gironella: Cal Metre, Cal Bassacs, Viladomiu Vell i Viladomiu Nou. La colònia de Cal Metre, sí que la situem a dins mateix del poble, però les altres tres són a les afores del poble. Avui en dia però, aquestes colònies que abans només hi vivien les persones que treballaven a la fàbrica que hi havia a cada colònia, són petits nuclis de població, per entendre’ns serien com a “petits pobles”.  Cal Bassacs es troba a 1 km de Gironella i destaca per la seva preciosa “Torre de l’Amo” o com era anomenada “Torre Teixidor”, una torre modernista i molt característica i peculiar, també hi destaca la seva fàbrica tèxtil i també pel fet que és dins l’itinerari de la “Ruta de les Colònies” i la petita ermita de Sant Marc. Viladomiu Vell i Viladomiu Nou, són aquelles antigues colònies que com Cal Bassacs destaquen bàsicament per les seves majestuoses “torres de l’amo”, però també és curiós veure les cases agrupades en galeries i la fàbrica, a més són un punt important de la Ruta de les Colònies. El nom de les colònies tèxtils provenen del propietari de la fàbrica, i passava d’herència de pares a fills.

Bé, fins aquí el post, sé que em deixo moltes coses per explicar; com per exemple la història de Gironella, el Carrilet que passava pel bell mig del poble, les fortes inundacions que va patir… Sé que són moltes les coses que deixo, però vull que la gent torni a mirar al seu voltant i vegi la quantitat d’elements que composen aquesta fantàstica vila com és Gironella, la bonica perla del Llobregat.

Un pensament sobre “Gironella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s