Sant Jaume de Frontanyà

I del poble més petit de Catalunya però si d’extens territori, saltem cap a l’altra punta del Berguedà per fer parada al segon poble més petit de Catalunya: Sant Jaume de Frontanyà. Amb el cens d’habitants de poc més de 30 persones.

La manera més senzilla d’arribar-hi: venint des de Berga només cal que agafeu la carretera C-16 fins que trobeu el primer túnel (Túnel de Berga) i just sortint del túnel trobareu el trencant a mà dreta i haureu d’agafar la carretera BV-4023 direcció Vilada-Borredà-Ripoll. Passeu el poble de Vilada i a continuació agafareu un tros de la carretera C-26 que us portarà cap a Borredà. Un cop arribats a Borredà, haureu d’agafar el desviament que us portarà cap a Sant Jaume de Frontanyà (carretera BV-4656).

Un cop arribats al poble més petit de Catalunya, comencem a explorar-lo! El primer que em crida l’atenció, com era d’esperar, ja que n’havia sentit molt a parlar, és la seva preciosa església romànica. L’església de Sant Jaume de Frontanyà. 

Com més l’observo, no puc evitar recordar-me quan vaig estudiar història de l’art a batxillerat, així que jo mateixa em poso a examinar-la de ben a prop. Dit i fet, comencem l’anàlisi: una església de pedra, molt ben conservada, encara que una petita part d’ella estigui restaurada. Recordo que ens deien que si la planta de l’església tenia forma de creu era romànica, així que sense més preàmbuls començo a examinar-la: veig que la planta de l’església és, efectivament,  de planta rectangular, té una nau central, amb els seus dos transseptes, un cimbori al centre i al final hi trobem els seus tres absis. Com més l’envolto, em queda claríssim que representa l’arquitectura romànica en tot el seu esplendor. 

Sembla ser que el poble estigui construït al voltant de l’església; només entrar al poble hi ha una petita plaça amb l’edifici de l’ajuntament a l’esquerre; la fonda-restaurant de Cal Marxandó i algunes cases de pedra. Al costat de l’església hi ha una font anomenada “Font de la Mola”, ja que tal i com el seu nom indica, està construïda a partir d’una mola. El paisatge que s’hi aprecia és del tot rural. 

Sant Jaume de Frontanyà és un poble encantador, no es veu ningú enlloc, la tranquil·litat s’apodera d’aquest lloc… En resum, un lloc ideal per aquelles persones que ens agrada la calma.   

La millor manera de saber-ne més, és anar a “in situ”, per això us animo a que visiteu el poble més petit de Catalunya, situat a dins la comarca del Berguedà! A continuació, us deixo algunes imatges: 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s