Gósol

No, encara no és moment de marxar de la zona alta del Berguedà, encara no és el moment de deixar enrere el Pedraforca! No, sense abans passar per aquest poble tan acollidor com és Gósol.

Gósol és un municipi força peculiar en quant a tema geogràfic. Sabeu el més curiós d’aquest poble? Doncs que pertany a la comarca del Berguedà, però NO a la província de Barcelona, sinó que pertany a la província de Lleida i al partit judicial de Solsona! Com veieu és un poble que està ben repartit 😉 

Gósol està envoltat de muntanya per a tots costats: té el Pedraforca i el Cadí-Moixeró, entre altres muntanyes conegudes a la comarca com la Serra del Verd o la Serra d’Ensija. Al ser un poble muntanyenc no té masses habitants, en comptem que n’hi ha uns 200 i escaig, sobretot a l’estiu que és quan més afluència de persones hi ha al poble, ja que ha esdevingut un poble de segones residències, a més a més del càmping que hi ha abans d’arribar a Gósol. 

Molts us preguntareu, però què més hi ha Gósol? Segurament la majoria de berguedans i berguedanes ja ho saben però Gósol va ser una gran font d’inspiració per a Pablo Picasso. Sí, sí, ho heu llegit bé! A principis del segle XX el conegut pintor Pablo Picasso i la seva muller arribaven a Gósol després d’haver fet un llarg camí dalt d’una mula, ja que el tren no arribava fins a Gósol, es van establir a Gósol per un breu període de temps. 

NOTA: El camí que va recórrer Picasso, avui en dia es coneix amb el nom de “Camí o Ruta de Picasso” que comença a Guardiola de Berguedà, prop del Monestir de Sant Llorenç.

Gràcies al gran paisatge que aquest poble ofereix li va servir com a font d’inspiració de moltes de les seves obres. Aquestes obres que va fer durant la seva estada a Gósol, les podeu veure al Centre Picasso situat a davant mateix de la plaça del poble. 

Què més hi veurem a Gósol? 

Si ens deixem perdre pels carrers de Gósol i anem seguint amunt, arribarem a dalt d’un turó on hi veurem les restes de l’antic poble de Gósol i de la torre del Castell de Gósol. També hi ha encara de peu les restes de l’Església de Santa Maria del Castell de Gósol. Quan arribeu a aquest punt us recomano al 100% entrar dins de l’església per tal de pujar a la Torre del Castell, això si, aneu en compte amb les roques i on poseu els peus. Un cop a dalt la torre quedeu-vos uns instants per contemplar el preciós paisatge de la vall de Gósol, el Pedraforca, el Cadí Moixeró i els camps de cultiu. 

PD: Si pugeu a la Torre del Castell, us trobareu una sorpresa quan aneu pujant les seves escales 😉

A més, una altra dada que cal destacar és que Gósol va ser un dels enclavaments càtars més importants i hi passa el Camí dels Bons Homes.

Ha arribat el moment de veure un petit recull d’imatges d’aquest fantàstic poble. Espero que us agradin!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s