Bagà: la Vila Medieval

Si he de definir aquest poble de l’Alt Berguedà amb poques paraules diria que és un lloc històric, i màgic. Tot el poble sencer és un gran atractiu turístic. Antigament Bagà era la capital de l’Alt Berguedà (i per mi ho continua essent) malgrat que la capital de comarca és Berga. Aquesta vila medieval que trobem al Berguedà, era un poble emmurallat i molt ben protegit, per tal que els enemics o conqueridors no hi poguessin entrar. Bagà es troba situat a pocs quilòmetres del Túnel del Cadí, és un preciós conjunt històric i monumental, territori càtar i on hi trobarem el Centre d’Informació i Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró. A més, cal fer esment de tres de les seves festes més destacades: la Fia-Faia que consisteix en la crema d’una espècie de torxes anomenades “faies”, les quals les persones que les porten se’n diuen “fallaires” i se celebra el 24 de Desembre, declarada actualment Patrimoni Immaterial i Oral de la Humanitat per la UNESCO. La segona festa és la Fira Medieval, una festa temàtica on hi ha una fira de productes artesans i s’engalanen tots el carrers del nucli medieval, creant així un ambient que ens transporta directament al passat, aquesta festa se celebra cap a finals de Juliol. I la última és la Festa de l’Arròs, on tot el poble fa una gran arrossada a la plaça més coneguda del poble: la Plaça Porxada o de Galceran de Pinós.

Quins punts d’interès trobarem dins aquesta encisadora vila?

  • La Plaça Porxada o Plaça de Galcerán de Pinós, centre neuràlgic de la vila.
  • El Palau dels Pinós
  • Centre d’Informació i Interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró (tal i com he dit abans)
  • Església romànico-gòtica de Sant Esteve
  • El pont romànic del riu Bastareny

Cal remarcar que Bagà ofereix un gran nombre de rutes per aquells amants del senderisme, les més assenyalades per a mi són:

  • Els Empedrats, o Bullidor de la Llet
  • Les Fonts de l’Adou del Bastareny: naixement del riu Bastareny
  • Camí dels Bons Homes
  • Sant Joan de l’Avellanet (per fer la ruta de la Via Nicolau)
  • Travessa de la “Cavalls del Vent”

N’hi ha moltes més però aquestes són les que considero que se n’ha de tenir coneixement.

Feta aquesta petita introducció i sense allargar-me més, com ja va essent habitual, us deixo una sèrie d’imatges perquè us en pugueu fer una lleugera idea de com és aquesta encantadora vila medieval.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s