Cercs i el Pantà de la Baells

La primera pregunta que us hauríeu de fer és: com us sentiríeu, si us assabenteu que heu de deixar casa vostra o el poble on viviu, perquè heu de deixar pas a una construcció abismal? Aquest va ser el cas del poble de Sant Salvador de la Vedella que anys abans no s’hagués pensat mai que haurien de deixar allà les seves arrels a causa de la construcció de l’embassament de la Baells entre els anys 1973 i 1976 quan es va inaugurar pel rei Joan Carles I. L’objectiu de la construcció d’aquest embassament va ser primordialment per embassar l’aigua provinent de les altes muntanyes (on neix el riu Llobregat) i dels seus afluents amb l’objectiu de proveir i abastar d’aigua la major part de la província de Barcelona i la seva àrea metropolitana. La construcció de la presa també va tenir les seves conseqüències, com per exemple: implicava construir noves carreteres, el tancament del carrilet que anava fins a Guardiola de Berguedà i evidentment, tal i com he dit abans, l’emigració de tots els habitants del poble de Sant Salvador de la Vedella.

Pels berguedans i berguedanes ja ens és habitual veure aquesta mega construcció, però tot i així, mai ens deixa d’impressionar la seva gran envergadura. Aquesta enorme presa està feta de formigó, capaç de suportar una gran volum d’aigua (uns 115 hm3 d’aigua). Avui dia la presa és visitable fins a un cert punt, ja que l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) és qui marca les pautes. L’interior de la presa és com un gran laberint de túnels inacabables. 

A més, he d’afegir que moltes empreses d’activitats del Berguedà ofereixen un gran nombre d’activitats al Pantà de la Baells: piragua, inflables aquàtics, barques a pedals…

El Pantà de la Baells agafa els municipis de Cercs i una part del poble de Vilada. Cercs és conegut com a poble de pas, però si hi fem una parada veureu que en aquest petit poble s’hi amaga un bonic racó que val la pena fer-hi una parada per reposar. Estic parlant de la Font Gran de Cercs, una zona recreativa, on s’hi poden fer barbacoes a dins l’àrea de picnic que hi ha marcada, però també hi ha una petita guingueta (“chiringuito”) on podreu fer algun beure o prendre un gelat. Aquesta zona recreativa és un lloc molt relaxant, ja que hi passa un petit riu que més endavant proveeix d’aigua a una font.

Bé doncs, sense allargar-me més, deixo pas a les fotografies del poble de Cercs i la Font Gran i del Pantà de la Baells:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s