Fígols: Fumanya (Petjades de dinosaures)

Encara recordo el primer cop que vaig trepitjar aquest lloc, jo encara anava a l’escola de primària i juntament amb tots els companys i professors d’aleshores, vam fer una excursió aquí. Com que tots érem molt menuts, segurament que la majoria de nosaltres ja ni recorda les explicacions que en el seu dia ens van fer d’aquest paratge. El que si recordo és que va ser la primera vegada que vaig sentir a dir que el Berguedà era mar i recordo també que ens van fer buscar fragments de closques de petxines i altres elements per tal que ens creguéssim que allà hi havia hagut mar. Si trobàvem alguns fragments ens els deixaven emportar.

Així ha estat que anys més tard he decidit tornar a aquest indret que en el seu dia, per mi, va ser un lloc curiós. Aquest cop tenint i cercant suficient informació, vaig intentar captar l’essència d’aquesta zona. Aquest lloc, perdut entre les muntanyes i pertanyent al terme municipal de Fígols (poble miner per excel·lència)  anomenat Fumanya, va ésser una mina de carbó a cel obert, però no acaba aquí la cosa, sinó que és precisament on s’han trobat i comptabilitzat més de 3.000 petjades de dinosaures. Es tracta doncs, d’un jaciment paleontològic de l’època del cretaci superior i ha estat un dels descobriments a nivell europeu més importants, convertint-se d’aquesta manera, en un dels jaciments més importants d’Europa. En aquest jaciment s’hi poden veure clarament les petjades dels dinosaures molt ben conservades i també hi trobareu sediments i fragments de closques de petxines que s’han fossilitzat a les roques i fins i tot s’han fusionat amb els trossos de carbó. Aquests fragments fossilitzats degut al pas del temps i a l’erosió del vent, han anat format una gran roca molt curiosa (veure les imatges).

IMPORTANT: per tal de conservar i preservar l’entorn d’aquest jaciment paleontològic, si us plau, no us emporteu res si algú no us en dóna permís i deixeu l’indret net tal i com el trobeu.

Com arribar-hi?

  • Des de Barcelona: seguiu la carretera C-16 fins a arribar a la central tèrmica de Cercs, veureu un desviament a l’esquerra que és on us haureu d’incorporar (carretera BV-4025). Continueu per la carretera BV-4025, passareu pel costat del poble de Fígols, però heu de continuar per la mateixa carretera, a mesura que us hi acosteu el jaciment es veu des de la carretera, més endavant ja trobareu el desviament que us diu “Vallcebre” entreu-hi i de seguida veureu el pàrquing on hi podeu deixar el cotxe tranquil·lament.

Tot seguit les fotografies més destacades, espero que en gaudiu!

Un pensament sobre “Fígols: Fumanya (Petjades de dinosaures)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s