Guardiola de Berguedà: Mina de Petroli de Riutort

Entrar a dins una mina, cova o qualsevol indret sota terra, en el qual has sentit històries que hi han passat, l’aire que s’hi respira no és el mateix quan estàs a l’exterior, etc. sempre fa molt de respecte. Aquests problemes que moltes persones pateixen encara avui dia, pels miners que durant dècades han hagut de treballar a l’interior del subsòl, van passar a ser problemes secundaris. La vida dels miners era extremadament dura, ningú es pot imaginar com era de dur un sol dia o inclús unes poques hores, treballar a l’interior d’una mina: falta d’oxigen, despreniments de roques o fins i tot explosions.

El perquè d’aquesta introducció? Fàcil, avui ens introduirem a la pell dels miners que durant uns anys van treballar a l’interior d’una mina de petroli. Us presento la Mina de Petroli de Riutort. Aquesta mina es troba situada dins el terme municipal de Guardiola de Berguedà, tot i que per tal d’arribar-hi, s’ha d’agafar la carretera direcció la Pobla de Lillet (B402).

He de confessar que desconeixia totalment aquest lloc, però gràcies a diverses fonts d’informació vaig descobrir-ne la seva existència i tan bon punt en vaig tenir l’oportunitat, la vaig anar a visitar. La primera pregunta que em vaig fer va ser: una mina de petroli, aquí al Berguedà? Doncs la resposta és sí. És una de les poques mines dins d’Europa que es poden visitar i l’única visitable a Catalunya i a l’Estat espanyol. Això fa que es converteixi en un gran recurs patrimonial imprescindible que cal conservar.

Un cop som a l’interior, veureu com encara regalima el petroli per les parets i esquerdes, bassals plens d’or negre líquid, un tros de la via original, i si teniu sort… encara podreu veure algun inquilí que viu a dins la mina 😉 i per si encara no us heu acabat de sorprendre, us trobareu una part de la mina que us deixarà boca-badats (veureu el perquè a les fotografies). Penseu però, que algunes de les galeries que té la mina estan tancades al públic (tot i que podrien ser visitables) per tal de no molestar la “petita” fauna que hi habita.

La visita guiada a l’interior de la mina és obligatòria, no es pot visitar la mina lliurament, ja sigui o per la nostra seguretat i/o per la preservació de la mina. La guia, en aquest cas, ens dóna unes explicacions molt interessants i concises. La visita (pel meu gust) és molt breu, però molt correcte, té una durada d’una hora i mitja aproximadament i no es fa gens pesada, més aviat al contrari, tens ganes de saber-ne més! Queda molt clar que cada pas que fem a l’interior de la mina ens aproxima més a la història.

La pregunta que segurament us fareu és: però, el petroli que s’extreia d’aquesta mina es va poder utilitzar realment com a combustible? La resposta no us la donaré jo, l’haureu de descobrir vosaltres 😉

A més a més, des de fa poc més d’un any, durant alguns mesos d’estiu s’hi ha dut a terme una nova activitat: el tast i maridatge de vins.

NOTA: ja em perdonareu, però tal i com podeu veure i imaginar, he hagut de fer servir algun “truc” per tal que les fotografies es vegin amb més claredat, ja que a l’interior de la mina la llum és escassa.

Aquí us deixo les fotografies de la mina, espero que en gaudiu i us agradin!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s